پس از خوردن غذاهای سرشار از قند مانند یک تکه کیک یا آبنبات ها، قند خون انسان به سرعت افزایش مییابد. اگرچه این افزایش سریع سطوح قند خون میتواند به بهبود سطوح انرژی شما کمک کند، اما قند خون به همان اندازه هم سریع افت میکند که این شرایط بر سطوح انرژی و حتی خلق و خوی انسان تأثیرگذار خواهد بود.
زمانی که قند خون انسان به هر دلیلی نامتعادل باشد، این شرایط بیشتر از آنچه تصور میکنید میتواند بر وضعیت سلامت، بهرهوری و توانایی لذت بردن از زندگی تأثیرگذار باشد. روشهایی طبیعی و سالم برای مدیریت این شرایط وجود دارند زیرا در صورت عدم رسیدگی آنچه در گام بعدی تجربه خواهید کرد ابتلا به بیماری دیابت خواهد بود.
این نشانه هشداردهنده را نادیده نگیریدبدن افراد مبتلا به دیابت به میزان کافی انسولین تولید نکرده یا به طور مؤثر به آن واکنش نشان نداده و کربوهیدراتها را بهصورت عادی پردازش نمیکند. این شرایط به سطوح بسیار بالای گلوکز در خون و ادرار منجر میشود.
اما دیابت به ناگاه از ناکجاآباد پدیدار نمیشود.
به طور کلی، سطح قند خون ناشتای زیر 100 میلیگرم بر دسی لیتر به عنوان شرایط عادی و بین 100 تا 125 به عنوان پیشدیابت در نظر گرفته میشود
اگر ابتلا به پیشدیابت در شما تشخیص داده شود، این به معنای آن است که با سطوح بالاتر از حد عادی قند خون مواجه هستید. اگر این شرایط درمان نشود میتواند ابتلا به دیابت نوع 2 و تمام عوارض سلامت که به همراه دارد را موجب شود.
پیشدیابت زمانی رخ میدهد که پانکراس به میزان کافی انسولین تولید نمیکند، یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده یا هر دو مورد با هم رخ دادهاند. این شرایط میتواند محرکی برای تغییرات هورمونی باشد.
از دیگر عوامل خطرآفرین برای پیشدیابت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
وزن – شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از 25 شما را در معرض پیشدیابت قرار میدهد
عدم فعالیت جسمانی کافی
سابقه خانوادگی ابتلا به پیشدیابت یا دیابت
سن – در 45 سالگی، شما با افزایش خطر پیشدیابت مواجه هستید و این خطر با رسیدن به 65 سالگی هرچه بیشتر افزایش مییابد
فشارخون بالا
کلسترول بالا
چگونه پیشدیابت را تشخیص دهیم؟مجموعهای از علائم وجود دارند که میتوانند به تشخیص پیشدیابت کمک کنند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خستگی
هوسهای غذایی قندی و کربوهیدراتی
افزایش وزن
سردرد
دشواری در تمرکز
نوسانات خلقی یا ناآرامی
خشکی پوست
تشنگی بیش از حد
تکرر ادرار
آهنگ کند بهبودی کبودیها و بریدگیها
تاری دید
احساس سوزن سوزن شدن در دستها و/یا پاها
به رغم تمام این نشانههای هشداردهنده، افراد بسیاری حتی از ابتلا به پیشدیابت آگاه نیستند.
پیشدیابت با دو آزمایش خون مختلف تشخیص داده میشود
آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1C)
این آزمایش درصد قند خون متصل به هموگلوبین در جریان خون شما طی یک بازه زمانی چند ماهه را اندازه گیری میکند. به طور کلی، سطح A1C کمتر از 5.7 به عنوان شرایط عادی و بین 5.7 و 6.4 به عنوان پیشدیابت در نظر گرفته میشود.
آزمایش قند خون ناشتا
در این آزمایش نمونه خون پس از حداقل هشت ساعت یا یک شب روزه داری گرفته میشود. به طور کلی، سطح قند خون ناشتای زیر 100 میلیگرم بر دسی لیتر به عنوان شرایط عادی و بین 100 تا 125 به عنوان پیشدیابت در نظر گرفته میشود.
روشهای طبیعی برای کاهش قند خون
محدود کردن غذاهای فرآوری شده
به طور معمول مواد شیمیایی، نمک و شکر فراوان در غذاهای بسته بندی شده و فرآوری شده وجود دارند. اگر قصد دارید بر پیشدیابت غلبه کنید، باید یک رژیم غذایی حاوی مواد غذایی کامل و تازه از جمله میوهها و سبزیجات، غلات کامل، لوبیاها، مغزهای خوراکی و ماهی را دنبال کنید.
برای بیشتر مردم، حذف کردن غذاهای مضر یک فرآیند تدریجی خواهد بود. از این رو، به برچسب روی غذاها توجه داشته باشید و نمونههایی با کمترین میزان مواد تشکیل دهنده نامطلوب و کمترین میزان شکر و نمک را انتخاب کنید.
یک صبحانه سرشار از پروتئین میتواند سطوح قند خون بهتر در طول روز را موجب شود. هیچگاه وعده غذایی صبحانه را نادیده نگیرید زیرا تأثیر چشمگیری بر سطوح قند خون شما در ادامه روز دارد
افزودن فیبر
فیبر آهنگ گوارش کربوهیدراتها و جذب قند را کند کرده، و موجب میشود قند خون پس از وعدههای غذایی نه بهصورت ناگهانی بلکه به تدریج افزایش یابد.
مصرف پروتئین کیفیت بالا
همانند فیبر، پروتئین کیفیت بالا میتواند ترشح انسولین را تنظیم کرده و به افزایش تدریجی قند خون پس از وعدههای غذایی کمک کند.
یک صبحانه سرشار از پروتئین میتواند سطوح قند خون بهتر در طول روز را موجب شود. هیچگاه وعده غذایی صبحانه را نادیده نگیرید زیرا تأثیر چشمگیری بر سطوح قند خون شما در ادامه روز دارد.
مصرف چربیهای سالم
چندین مطالعه پیوند بین مصرف چربیهای سالم و پیشگیری از دیابت را نشان دادهاند. مغزهای خوراکی، روغن زیتون، روغن نارگیل، آووکادو و ماهی سالمون از جمله بهترین منابع برای چربیهای سالم هستند.
آغاز روز با صبحانهای کامل
بدن انسان هرچه از طول روز میگذرد مقاومت بیشتری به انسولین پیدا میکند. بر همین اساس است که یک وعده شام سنگین بدترین گزینه برای سطوح قند خون شما محسوب میشود. در عوض، صبحانهای مقوی و کامل مصرف کنید و روز را با شامی سبک که حداقل سه ساعت پیش از خواب میخورید به اتمام برسانید.
کنترل استرس
سطوح افزایش یافته استرس موجب ترشح هورمون کورتیزول میشود که یکی از هورمونهای استرس است. کورتیزول بیش از حد به دو دلیل برای قند خون انسان بد است: این هورمون قند خون را افزایش میدهد و همچنین به افزایش وزن منجر میشود که یکی از پیش نیازهای بزرگ دیابت است.
نوشیدن آب فراوان
پژوهشگران ارتباط بین نوشیدن آب ناکافی و خطر بیشتر قند خون بالا (هایپرگلیسمی) را مشاهده کردهاند. این شرایط منطقی است زیرا آب به کلیهها در دفع قند خون اضافی از طریق ادرار کمک میکند.
انجام ورزش
زمانی که از نظر جسمانی فعال هستید، این شرایط به حرکت قند از خون به عضلات کمک میکند که در آنجا سوزانده شده و دیگر ذخیره نمیشود.
منبع: عصر ایران
میوه گیاهى است به قدر هندوانه ای بسیار کوچک و در نهایت تلخى، بوته اش شبیه به بوته هنداونه و برگش از آن کوچک تر و سبز است. قسمت داخلی زرد آن بد و آنچه در بوته، منحصر به یکى باشد، از جمله سموم است. شحم آن مادامى که در پوست باشد، قوتش تا چهار سال باقى است و آنچه بیرون آورده باشند تا دو سال و بهترین آن سفیدى است که از بوته پرمیوه گرفته باشند و مستعمل، شحم آن است.
در اولِ چهارم، گرم و در آخرِ دوّم، خشک، مسهل سودا و بلغم غلیظ، بازکننده انسداد عروق، سقط کننده جنین و قاتل آن و جاذب اخلاط از عمق بدن است. جهت فلج و امراض سرد دماغى و اعضاى عصبانى، عرق النسا و درد مفاصل، نزلات مزمنه غلیظه چشم و سینه، تنگی نفس انتصابى و ربو و سرفه مزمن و امراض سرد کلیه و مثانه، نافع است.
مضر دماغ گرم و معده، سردردآور، در هواى بسیار سرد باعث بروز دل پیچه و بی قراری، در هواى بسیار گرم باعث اسهال دموى و التهاب است و مصلحش کتیرا و مقل و نشاسته می باشد.
مضرّ بدنهای نحیف و مصلحش آب فواکه و قدر شربتش از یک دانگ تا نیم درهم است. بهترین اصلاح آن است که سائیده، به ماء العسل سرشته، خشک نموده سپس با کتیرا و غیره بسایند. بدلش به وزن آن بیدانجیر و ثلث آن حرمل است.
حقنه جوشانده آن که درست آن را جوشانیده باشند جهت قولنج بلغمى و ریحى، عرق النسا، فلج و امثال آن نافع است. شیاف مقعدی آن مسهل قوى، شیاف واژینال آن قاتل جنین و دود سوزانده آن مدرّ حیض است.
استفاده موضعی سبز آن جهت عرق النسا و دردهاى سرد، ضماد آن چند مرتبه بر کف پا جهت جذام، سعوط آب آن جهت زردى چشم و پاشیدن آب طبیخ آن در خانه ها جهت کشتن کک و منع تولد آن مؤثر است.
اگر هندوانه ابوجهل را سوراخ کرده، دانه هایش را بیرون آورند و با روغن زنبق، داخلش را پر کرده، منافذش را مسدود ساخته و به خمیر بگیرند و روى آتش گزارند تا چند جوش کند، خضاب آن و آشامیدن آن در حمام جهت سیاه کردن موى و منع سرعت سفیدى آن، مجرب دانسته اند.
قطور روغن زیتون که حنظل در آن جوشیده باشد جهت درد گوش، مالیدن آن بر دندان جهت آسانى کندن دندان، مؤثر است. سعوط این روغن مفتّح انسدادهای مغزی و سینوسها، استفاده موضعی آن رافع آثار و یرقان و نیکو کردن رخسار و رافع درد مقعد، اکتحال رماد آن به غایت جهت سیاه کردن چشم ازرق مفید است.
تخم آن مسهل، قی آور، باعث ایجاد سرگیجه است. ولی اگر چندین نوبت بشویند و در آب نمک بخیسانند تا تلخى آن زایل شود سپس کوبیده و با شیر و خرما بجوشانند، خوردن آن، باعث صحت بدن است.
برگ خشک حنظل به قدر دو درهم با نشاسته و صمغ، مسهل سودا و با انیسون و افتیمون و ایاره فیقرا جهت مالیخولیا و صرع و داءالحیه و جذام و امراض سوداوى نافع است. طبیخ ریشه حنظل جهت استسقاء و گزیدن عقرب و افعى و خون منجمد و داء الفیل مفید است. ضماد برگ آن با آب و نشاسته جهت تحلیل اورام و قطع سیلان خون منفجر، مفید است.
چون داخل حنظل را خالى کرده، سرکه در آن ریخته، بجوشانند جهت درد دندان و تقویت لثه، به غایت نافع است.
برای تهیه روغن حنظل باید دو جزء آب تازه آن را با یک جزء روغن کنجد و زیتون ترتیب داده بجوشانند تا روغن بماند، و اگر تازه آن نباشد، ربع رطل از شحم آن را باید جوشانید و با یک رطل روغن، طبخ نمود. این روغن جهت امراض سرد و دردهاى آن، منع ریختن موى، رفع صداهای اضافی و وزوز گوش و کرم آن، درد دندان و جوشش سر مفید است. آشامیدن یک درهم روغن حنظل مسهل بلغم و اقسام کرم و ماساژ دادن آن با زهره گاو بر ناف جهت اخراج اقسام کرم، و حقنه آن جهت قولنج، نافع است.